Gravida behöver bättre kostrådgivning

I flera studier vid Umeå universitet kommer det fram att kvinnor får bristande information om hur de ska anpassa sin kost under graviditeten.


Kosttillskott under graviditetenDe kvinnor som deltog i studien berättade att de inte fick tillräcklig information från via mödravården och istället vände sig till internet, tidningar eller släkt och vänner för att lära sig mer om kostförändringar.

Trots att fyra av tio kvinnor tog kosttillskott av D-vitamin visade mätningar att ingen av de gravida kvinnorna i studien fick i sig rekommenderade mängderna D-vitamin i sin kost och heller inte tillräckligt med folsyra.

D-vitamin påverkas i stor utsträckning av hur många soltimmar du får under året och i Sverige är D-vitaminnivåer i blodet speciellt låga under vinterhalvåret. D-vitamin kan du få i dig i kosten genom att äta fisk och skaldjur, mjölk och ägg. Däremot finns det fisksorter som kan innehålla kvicksilver och andra farliga ämnen som inte är bra när du är gravid. Det gäller till exempel abborre, gädda och tonfisk men även sill och lax från Östersjön.

Folsyra är viktigt för fostrets utveckling och blodbildning. Dessutom kan folsyra minska risken för ryggmärgsbråck hos fostret fram till vecka 12. Folsyra finns i grönsaker, bönor, frukt och bär. Här kan du läsa mer om kostråd för gravida.