Graviditetstecken

När du blir gravid är det mycket som händer i kroppen vilket kan ge upphov till att du känner sådant du inte gjort tidigare. Är du en person som dessutom känner din kropp mycket väl kan minsta förändring skapa misstanke om graviditet. Här listas de mest vanliga graviditetstecken.


Är du gravid?

1. Utebliven menstruation

Är din mens försenad i mer än en vecka? Trots att många kvinnor känner på sig en graviditet långt innan utebliven menstruation gör långt i från alla det. En graviditet är inte alltid planerad och kanske har du en så stressig vardag att du inte hinner ”känna efter”.

2. Ömma bröst

Känns brösten större än vanligt? Passar inte bh:n som den brukar? Ett graviditetstecken som är väldigt vanligt i tidig graviditet är att du kan få mycket ömma och svullna bröst. Detta är även något som kvinnor kan uppleva strax innan menstruation vilket kan göra detta symptom förvirrande. Däremot känns brösten mer svullna och mer ömma än vad de gör innan menstruation.

3. Illamående

Mår du illa? Det är ett symptom som brukar komma några veckor in i graviditeten, men många kvinnor upplever redan tidigt i graviditeten av illamåendet. Det behöver nödvändigtvis inte enbart visa sig på morgonen, utan illamåendet kan komma när som under dagen eller på kvällen.

4. Trötthet

Känner du dig extremt trött? Ett mycket vanligt graviditetstecken är att du känner dig ovanligt trött och att du efter jobbet måste gå hem och vila det första du gör trots att du inte gjort något krävande. Tröttheten beror på ökade hormonnivåer av progesteron.

5. Förändrad smak i munnen

Smakar kaffet helt plötsligt illa? Ett annat vanligt graviditetstecken är att sådant som tidigare varit det bästa du vetat om att äta eller dricka, helt utan vidare börjar smaka illa. Vissa kvinnor beskriver även denna förändrade smakupplevelse som att det smakar metall i munnen.

6. Mer kissnödig än vanligt

Vaknar du på natten för att behöva kissa? Så snart ägget fäst i livmoderväggen ökar nivåerna av graviditetshormonet hCG i kroppen vilket kan leda till att du måste kissa mycket mer än vanligt.

7. Förändrad färg i underlivet

Ett graviditetstecken som inte alla kvinnor vet om är att underlivet kan ändra färg vid graviditet, vilket beror på den ökade genomblödningen i underlivet. Delar av underlivet blir mörkare i färgen; exempelvis upplever vissa kvinnor att underlivet får en mer blå-lila nyans.

8. Mörkare vårtgårdar

Har du mörkare vårtgårdar än vanligt? Då kan du mycket väl vara gravid. Att vårtgårdarna mörknar beror på hormonomställningar i kroppen

9. Nidblödning och spänningar i livmodern

Nu kommer mensen? En liten blödning eller blodblandad flytning är ofta ett tecken på att mensen är på väg. Men är du gravid kan detta mycket väl vara en så kallad nidationsblödning. Denna blödning kan uppstå när äggen fäster i livmoderväggens slemhinna. Nidblödningen kan även kallas för ”spotting”.

10. Yrsel

Känner du dig snurrig i huvudet? Det är inte helt ovanligt att kvinnor som är gravida svimmar. Detta beror ofta på lågt blodtryck eller lågt blodsocker som gör att du blir mycket yr.

11. Gasig och svullen mage

Är byxorna för små? När du är gravid ökar hormonet progesteron i kroppen vilket kan påverka matsmältningen. Detta kan leda till att magen blir extra svullen, spänd och gasig.

12. Ökad aptit

Mer hungrig än vanligt? Detta är inte ett säkert graviditetstecken på något sätt då ökad aptit kan bero på många olika saker. Har du alla, några eller något av ovanstående symptom kan du däremot se ett samband med den ökade aptiten.

13. Positivt graviditetstest

Har du plussat? Ett positivt graviditetstest är alltid positivt. Grattis, du är gravid! Kontakta din närmaste mödravårdscentral för inskrivning.

 

Är graviditeten oönskad kan du läsa mer om detta här