Kostråd

När du är gravid måste du följa vissa kostråd. Exempelvis är det viktigt att du äter en näringsrik kost med mycket vitaminer och mineraler. Du ska också undvika att äta för mycket av vissa fiskarter eller gravat kött som inte varit fryst i minst tre dygn.


Kostråd

Kostråd – så ska du äta

När du fått reda på att du är gravid är det dags att börja tänka på vad du stoppar i dig.

Först och främst är det viktigt att veta att det du stoppar i dig kommer även ditt barn att ta del av. För att ditt barn ska växa och utvecklas är det viktigt att du äter näringsrik och bra mat.

Det är viktigt att du får i dig mer näring är tidigare, och mat som är rik på vitaminer och mineraler.

Ät gärna:

  • Ät gärna fisk och skaldjur så som lax och makrill då det innehåller mycket omega-3. Ät gärna fisk tre gånger i veckan.
  • Frukt och grönt varje dag (sköljda)
  • Regelbundet för att minska sötsug och trötthet
  • Varierat – hoppa inte över en hel matgrupp så som kolhydrater. Det är viktigt att du får i dig fett, protein och kolhydrater.

Undvik att äta/dricka:

  • Strömming, surströmming, aborre, gös och gädda kan innehålla kvicksilver, dioxin eller PCB och du bör därför inte äta detta mer än ett par gånger per år. Du ska även undvika att äta annan fisk som du har fångat själv i Östersjön, Vättern eller Vänern.
  • Rökt eller gravad fisk
  • Sushi
  • Rått kött, se till att allt kött är genomstekt
  • Gravat eller kallrökt kött så som parmaskinka eller salami om det inte har varit fryst i minst tre dygn innan du äter det
  • Light-produkter
  • Dessertostar gjorda på opastöriserad mjölk
  • Tillsatser och smakhöjare
  • Mat som har gått ut i datum
  • Godis, chips och läsk – detta kan du såklart äta ibland men ger varken dig eller ditt barn bra näring
  • Förstora mängder kaffe eller te. Det är inte säkert hur barn påverkas av koffein.
  • Alkohol, även små mängder
  • Tobak
  • Lever – undvik lever i början av graviditeten eftersom lever innehåller mycket A-vitamin vilket kan ge fosterskador.
  • Ginsengprodukter och algprodukter